Dlaczego drewno nie jest odpowiednim materiałem narzędzi kuchennych?

Jeśli dobrze przyjrzymy się narzędziom, których używamy w naszej kuchni, z pewnością znajdziemy łyżkę, łopatkę lub deskę do krojenia wykonaną z drewna, ponieważ ten materiał był powszechnie stosowany przez lata. Powodem jest głównie to, że nie uszkadza powierzchni patelni i naczyń nieprzywierających. Ta zaleta nie jest jednak wystarczającym powodem, aby zdecydować się na ten materiał, ponieważ obecnie istnieją już inne materiały, takie jak silikon, które nie uszkadzają powierzchni patelni..

Dlaczego drewno nie jest odpowiednim materiałem do zastosowania w kuchni?

Drewno jest bardzo porowatym materiałem, który łatwo się rozszczepia, a także zatrzymuje dużo wilgoci. Te cechy sprawiają, że nie jest ono bezpieczne do stosowania w naszych kuchniach.

Ułatwia to zanieczyszczenie krzyżowe. Stan ten jest szczególnie niebezpieczny dla osób z celiakią lub alergiami pokarmowymi, ponieważ w przypadku używania drewnianych desek do krojenia do wszystkich rodzajów żywności, resztki żywności mogą być przechowywane pomiędzy porami, drzazgami i rowkami powstałymi w wyniku nacięć.

Jest to ognisko rozwoju mikroorganizmów, które mogą wytworzyć warstwę zwaną biofilmem, tworząc powierzchnię bakterii, która jest bardzo odporna i trudna do wyeliminowania. W tym względzie główne zagrożenia dla zdrowia związane są z możliwością pojawienia się bakterii i mikroorganizmów, które mogą prowadzić do toksyn przenoszonych przez żywność, takich jak listeria, toksyna botulinowa lub salmonella. W rzeczywistości eksperci ds. bezpieczeństwa żywności zalecają wyrzucenie każdego narzędzia z taką warstwą biofilmu, ponieważ dezynfekcja nie jest możliwa. Z tych wszystkich powodów drewno nie jest materiałem dopuszczonym do stosowania w profesjonalnych kuchniach, a tym samym w kuchniach domowych drewno jest odradzane. Sytuacja ma się nieco inaczej w przypadku dobrego jakościowego blatu kuchennego z drewna. Przeczytaj: Czy warto postawić na blat kuchenny z drewna?

Alternatywne materiały

Ze wszystkich wyżej wymienionych powodów, najlepszą alternatywą dla drewna byłyby nieporowate materiały, które wytrzymują wilgoć i wysokie temperatury zmywarki. Dlatego bezpieczniej i wygodniej jest używać przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej, odpornego metalu, teflonu, silikonu lub termoutwardzalnych tworzyw sztucznych (polipropylen), które zapobiegają rozprzestrzenianiu się niepożądanych substancji. Jeśli mimo to ktoś chce nadal używać drewna w swojej kuchni, najlepsze opcje to bukszpan, oliwa, orzech włoski lub bambus, unikając przede wszystkim wiśni, cisu lub eukaliptusa, ponieważ są one toksyczne i przenoszą smaki.