Czy warto użyć mebli z drewna w kuchni?

Drewno jest jednym z najpiękniejszych i najbardziej wszechstronnych materiałów, jeśli chodzi o dekorowanie domu. Z tego powodu znajduje swoje miejsce w każdym otoczeniu, niezależnie od jego stylu i funkcjonalności. Dziś opowiemy Ci o zaletach i wadach wyboru drewna w kuchni, abyś mógł zdecydować, czy mimo wszystko jest to dobry wybór dla Ciebie.

Jeśli chodzi o wystrój wnętrz, jednym z najbardziej skutecznych sposobów na uzyskanie ciepłej i przytulnej atmosfery jest wykorzystanie drewna, we wszystkich jego formach. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych materiałów, które można wykorzystać w aranżacji wnętrz. Jego piękno, wspaniałe kręgi, które posiada, jego specjalna faktura, itp. Wszystko jest super… a może jednak? Czytaj dalej, a dowiesz się, co możesz stworzyć, jeśli chcesz używać drewna w kuchni.

 

Czy warto dekorować drewnem w kuchni?

 

Istnieje wiele korzyści z włączenia tego materiału w swojej kuchni. Dzięki swojemu naturalnemu pięknu, ma duże możliwości dekoracyjne. Ponadto jest w stanie sprawić, że pomieszczenia staną się bardziej przytulne. Drewno ma przyjemną fakturę i istnieje wiele jego rodzajów o różnych odcieniach i słojach, więc masz szeroki wachlarz opcji do wyboru. I chociaż powierzchnie drewniane wymagają pewnej pielęgnacji i konserwacji, są łatwe do czyszczenia.

Kolejną zaletą wyboru drewna w kuchni jest to, że jest to materiał ponadczasowy, który nigdy nie wyjdzie z mody. Można go łatwo łączyć z innymi materiałami, takimi jak stal czy szkło, i jest uniwersalny. Ponadto z łatwością dopasowuje się do kuchni w każdym stylu dekoracyjnym.

 

Nie wszystko to zalety

 

Główną wadą stosowania drewna w kuchni jest pogorszenie, które może wpłynąć na powierzchnie tego materiału, jeśli ma ona kontakt z wodą i wilgocią. Niektóre gatunki drewna, szczególnie te bardziej miękkie, będą bardziej narażone na negatywne skutki wilgoci.

Aby tego uniknąć, najlepiej jest wybrać inne rodzaje drewna, które są bardziej odporne na wodę, takie jak buk. Chociaż najlepiej jest pozostawić drewno na elementy i miejsca, gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą. Jeśli używasz go na blacie, upewnij się, że woda nie gromadzi się w obszarze zlewu.

Inną wadą drewna w kuchni jest to, że jako materiał porowaty, konieczne jest, aby być ostrożnym z niektórymi plamami, tak że wpajają one w drewno i nie da się ich już usunąć. Konieczna jest impregnacja specjalnym lakierem. Ponadto lakier musi być od czasu do czasu szlifowany i odnawiany. Konserwacja odbywa się przy użyciu specjalnych produktów, które również pomagają zapobiegać gromadzeniu się bakterii w drewnie.